8 Aralık 2012 Cumartesi

White Vengeance: Hongmen Banquet




2011 yapımı, yönetmeni Daniel Lee olan bu Hong Kong filminde insanın  karşısına Leon Lai, Anthony Wong, Jordan Chan, Andy On, Feng Shaofeng gibi isimler çıkıyor.

Çin tarihinde iyi bilinen bir konuyu ele alan film, bunu kendi içinde yorumlayarak ortaya seriyor. Hongmen ziyafeti olarak bilinen bu olayı ben de pek bilmiyorum o nedenle detaylara girmekte mümkün değil. Kabaca filmde alınan kadarıyla şöyle ki; Qin hakimiyetine son vermek isteyen Han güçlerinde iki general Qin' e karşı savaşmaktadır. Xiang Yu ve Liu Bang. Son noktaya geldiklerinde ortaya atılan bir kehanet işleri tersine döndürür o da şudur ki son kaleyi ele geçiren herşeyin hakimi olacaktır. Böylece birlikte savaşan iki önemli karakter karşı karşıya gelir. Kaleyi ilk fetheden - kan dökmeden- Liu Bang olur. Xiang Yu buna çok öfkelenir. Biraz da danışmalarının etkisiyle masum insanların  kanı dökülmesin diyerek aralarında bu konuyu çözmeye karar verirler ve Hongmen de buluşurlar. Olaylar böyle devam eder. ..

Epik savaş filmleri kategorisinde sınıflandırılamaz film ancak yine de içinde barındırdığı aksiyon sahneleri oldukça güzel.Görüntüler ve çekimlerde oldukça başarılı. Film aksiyondan ziyade daha çok karşılıklı zeka oyunları çizgisinde ilerliyor. Bu nokta da her iki generalin akıl danışmanları devreye giriyor. Zhang Liang ve Yafu. Bir nevi Go aksiyonu.. Ki Yafu rolünde Anthony Wong ve Zhang Liang rolünde Zhang Hanyu film içindeki en başarılı performansları sergiliyorlar.


Film aslında güzel bir konuya sahip ve gidişat ve sonuç derli toplu. Tek eksik noktası içinde barındırdığı pek çok sağlam karakteri tam olarak ortaya serememesi. Xiang Yu ( Feng Shaofeng) karizmatik ama sert ve daha aksiyonel iken Liu Bang daha barışçıl görünen ve adamlarına daha fazla değer veren taraf. İkisi arasındaki ilişki biraz daha ortaya çıksa çok daha etkileyici olurmuş. Yine Fang Kuai, General Han ve Xiang Yu nun adını hatırlamadığım generali falan da karizmatik amcalar ki bunlar gibi nicesi var film içinde ama sadece varlar. Bir diğer olumsuz noktada özellikle başlangıçta filmi takip etmenin zor olduğunu düşünmem. Ben takip ederim ama Kaplan ve Ejderha yı izlerken bile bu ne yaa adamlar ağaçlarda uçuyor diye yarım saatte sıkılan dangoz arkadaşlarım olduğunu bildiğimden ve karakterler tanıtılmadığından noluyoruz dedirtme potansiyeline sahip film. Bunun dışında ilerledikçe her ne kadar mükemmel olmasa da kendini keyifle izleten bir film. Özellikle Yafu ve Zhang Liang arasındaki hamleler ve diyaloglar Art of War pratiği yapmak isteyenler için ideal. 

Bana kalırsa bir eksi noktada şu, gerçi filmin sonunda sözlere dökülüyor ama karakterlerin özellikle Liu Bang ve Xiang Yu nun içinde bulundukları - aslında izlerken bulunduklarını anlamıyoruz pek ve bu da filmi etkileyici olmaktan uzak yapıyor - ikilemi görmüyor oluşumuz. Bu ziyafette ödedikleri bedeller göründüğünden çok daha fazla. 

Sun Tzu nun liderlik konusundaki düşüncelerine katılmamak mümkün değil :P - sonuca gel ! -


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...