5 Mayıs 2010 Çarşamba

DRAGON ZAKURA: Üniversite Yolları Taşlı ...


Bana kasvetli ÖSS dönemlerimi hatırlatmış olan izlerken bir o kadar da eğlendiren 11 bölümlük Japon dizisi. O yıllar ... Her ne kadar kasıp çalışmak yerine uyuyarak ve müzik dinleyip kitap okuyarak geçirmiş olsam da her gencin kalbinde yerini alan stres ve gereksiz baskı bende de başarıya ulaşmıştı. Sınavdan bir önceki gün "hiçte çalışmadık napacağız?" derken ve bir yandan "üniversite dediğin nedir ki" diyen isyancı kimliğin öne çıkması diğer taraftan toplumca kabullenilmiş " üniversiteye gitmelisin gitmezsen hapı yutarsın bilinci bir sene boyunca insanı istese de çalışamaz kıvama getirir ki rezil bir süreçtir. Neyse ki ilk seferde atlatıp tekrar yaşamadığım bu süreç öylesine etkilemiştir ki hala sınava girenleri ve ailelerini görünce hüzün kaplar içimi ister istemez. Bu yolda olan herkese öncelikle sabır ve dirayet dilerim... Onun dışında üniversiteye giriyor da insan ne oluyor? sorusunu şu anda yanıtlamadan bırakıyorum çünkü bizdeki eğitim sistemi topluca başka bir dipsiz kuyu...

Aslı bir manga olan bu seri de Sakuragi sensei olarak Hiroshi Abe onun dışında Tomohisa Yamashita (Yamapi) - ne kendisi ne de grubu News den hazzetmesem de solo albümü Loveless da yer alan "Crush on You" ile beni çarpmış ve bu parça ile beni manyağa bağlamıştır - ara ara devrelerim yanıyor böyle, sanırm catchy parça ondan kaynaklanıyor - , Teppei Koike gibi isimleri barındırmakta.

Ryuuzan Lisesinde okuyan öğrenci kardeşlerimizin üniversite falan gibi dertleri yoktur çünkü okulları zaten aptalların okulu olarak adlandırılmaktadır ve üniversiteye giriş başarısı yerlerde sürünmektedir. Söz konusu bir de Tokyo Üniversitesi olunca (Todai) kimse böyle bir şeyi hayal etmez bile ya da öğrenci profili uyarınca edemez zaten ıq ler yerlerde sürünmekte. Böyle bir lisedir burası. Buna ilaveten lise borç harç içindedir ve iflas durumundadır. Sakuragi kişisi ise eski belalı öğrenci kategorisine dahil iken yontularak üniversite okuyup avukat olmuş bir insan olmakta fakat işleri pek iyi gitmemektedir. Ryuuzan Lisesinin icralık durumu dava olarak kendisine verildiğinde olaya el atar ve cin bir fikir ile, bu liseden 5 öğrenciyi Todai ye sokarak bu davayı çözmeye bu şekilde okulu kapatmadan bu finansal sorunu çözmeye ve kendi şöhretli kariyerine bir başlangıç yapmaya karar verir.

Çeşitli çabalarla, müdire Hanıma baskılarla vs... üniversiteye giriş için özel bir sınıf kurar. Bu sınıfa - zorlu süreçler ile - öğrencilerin dahil olmasını sağlar. Sonuç olarak sınıfa 6 öğrenci ve de bir öğretmen katılır ve böylece seri başlamış olur biz de bu 6 çocuğun sınav yolundaki maceralarını izlemiş oluruz.

Eğlenceyi yaratanlar ve ilgiyi çekenler karakterler ve birde toplumdaki etiketçilik anlayışı. Bu noktada bu 6 öğrenci zaten Todai fikrine başlarda bir taraflarıyla gülerken olaya dahil olurlar ancak kendileri bir noktadan sonra buna inansalar bile etrafındakiler ve özellikle aileleri inanmazlar. Aslında acı olan taraf ailelerin bile sırf etiketçi toplum nedeniyle çocuklarını aptal ve işe yaramaz olarak kabullenmiş olmaları dahası bunu aşmak istediklerinde onlara bu durumu dikte ettrimeye çalışmalarıdır.

Diğer bir nokta Ryuuzan Lisesinin içi geçmiş, ruhsuz, kalıpçı ve kendilerini mükemmel gören bir nevi ben süperimde çevrem kötü - çevreden kasıt öğrenci- mottosundaki ellerinden bir iş gelmeyen öğretmen tayfasıdır. Bu noktada Sakuragi' nin öğretmelere uyguladığı yeterlilik sınavının sonuna kadar arkasındayım ki çoğu bu testten kalmıştır. Bir öğretmen düşünün ki başarısızlıkta kendini sorgulamayı aklının ucundan bile geçirmesin ve tüm denetimi eğitmek ile sorumlu olduğu öğrenciye bıraksın ve her olayda ve her noktada onu suçlasın. Kısacası bir işe yaramayan bu öğretmen tayfası zavallılıkları, yalakalıkları ile izleyeni eğlendirmektedir. Safi iyi niyetinde değişim sürecinde bir işe yaramayacağını Ino üzerinden görüyoruz ki kendisi zaman zaman gerçekten sinir bozucu olabilme potansiyeline sahiptir. İno' yu diğerlerinden ayırt eden tek özellik kendi farkına varamasa bile sorumluluk alabilme duygusu ve kişisel değişime ve gelişime olan yatkınlığı. Bu öğretmen tiplemelerinin yanında serideki favorilerim 4 yaşlı öğretmendir ki şahsen beni çok eğlendirdiler. Manga şeklinde fizik çalışmak, manga okuyarak edebiyatı anlamaya çalışmak, müzik dinleyerek ve utanmadan hala kendini geliştiriebilmek için çabaladığını yine utanmadan söyleyebilen bu matematik, fizik, edebiyat ve ingilizce hocaları bir yandanda birbirlerinin yöntemleri üzerine yaptıkları yorumlar ve olaylara verdikleri tepkilerle oldukça eğlenceli bir tayfa yaratmış.



Bu öğretmenleri özel sınıfa kazandıran ve başta çocuklar üzerinde belirli bir hakimiyet kuran kişi ise Sakuragi kişisi olmakta. Kapalı bir karakter olarak gözükse de elimle balık vermek yerine balık tutmayı öğretirim cümlesi karakterini tanımlamak için bir ipucu olacaktır.

11 bölüm şahane sınav metodları, çalışma yöntemleri, dostluk, zorluklar ve bunları aşmaya yönelik irade ve kısacası herkes herşeyi yapabilir temaları üzerinden keyiflice ilerler. Sonuçta aslında bu çocukları bir değişim geçirdiği ve hayata bakış açılarının farklılaştığı görülür ki zaten esas sınav budur zannımca.

Bu arada bir not olarak tema parçalarından "Realize" Melody tarafından seslendiriliyor. (Evet Miyavi nin eşi olan). Yamapi de bir parça eklemeseydi olmazdı tabi o da "Colorful"

Ha o kadar kasvetli, sinir stresli dönemleri hatırlatıyor ama izlerken bir yandan da insanın sınava giresi geliyor ilginç şekilde. Eğlenmek için izlenebilecek diziler arasındadır.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...