28 Ocak 2009 Çarşamba

DARKER THAN BLACK: (kuro no keiyakusha ) Episode 14

Kanımca işleniş, öykü ve renkleri ile birlikte serinin en güzel bölümü. Seride var olan gri ton en çok bu bölümde ortaya çıkıyor öyleki kötü olarak adlandıracağımız contractorlar bile öylesine bir sempati yaratıyor ki onlar için bile üzülüyorsunuz. Müzikler ve görüntüler bir başka. Gai bile öyle bir söylev çekiyor ki , şebeleksin ama gönül insanısın diyor insan.

Aslında herşey 13. bölüm ile birlikte başlıyor. 13 ve 14. bölümler geçmiş yaşantısında adı Kirschi olan Yin ve geçmişi ile ilgili.

*********spoiler olabilir ***********

13. bölüm Yin' in henüz doll olmadan önce küçük bir kızken piyano dersleri aldığı Kastinen' in bizim müthiş dedektif Gai ve süper ortağı Kiko' ya başvurması ile başlar. Kendisi dünya çapında bir piyanisttir ve gittiği her ülkede Kirschi' yi aramaktadır. Böylece ufaktan Yin' in geçmişi parça parça ortaya çıkar. En belirgin özelliği, ayışığını çok sevmesi ve kendine ilham verdiğini belirtmesidir.Olaylar gelişir, Yin' i bulurlar ve ayrılmak için birlikte trene binerler.

Bu arada Syndicate boş durmaz olayı öğreni, iki adet contractor Yin' i aramaktadır. Bu arada Huang ve ekibine de Yin' i öldürme emri verilir.

14. bölümde burada başlar. Mao Hei' ye ana soruyu yöneltir. Yin' i bulduğunda onu öldürebilecek midir? Hei her ne kadar Yin' in sadece bir doll olduğunu ve öldürebileceğini söylese de muhtemelen kendiside emin değildir.

Kirschi, trende Kastinen' e onunla eve dönmek istemediğini söylemekte ancak nedenini bilmemektedir.

Bu arada Yin' in peşindeki sanatçı ruhlu iki adet contractor Bertha ve Itzak kendi düşünceleri ve bahsettikleri kadarıyla geçmişleri ile dikkate değer. Sanırım tüm seri içerisindeki en sempatik /kötü contractorlar. Bertha, insanken opera sanatçısı olduğunu anlatır, çok önemli rollere çıkmışlığı olmasa da o günleri hatırlamadan edemez. Gücü ses ile ilgilidir, kızını anar... Itzak daha çok dollların izleme için kullandıklarını kendi içinde hapsedebilmektedir. Bu arkadaşta contractor olduktan sonra şiir yazmaya başlamıştır.

Olaylar gelişir, saklandıkları eski bir okulda Yin piyano çalarken, çaldığı parça ile birlikte görüntüler akar ve böylece geçmişini hatırlar. Bu arada Hei ile Kastinen karşı karşıya kalır ancak Yin kendi isteği ile kaçtığını çünkü- en birebir şekliyle- kalbinin hareketlendiğini söyler. -sessizlik- . Az önce Gai' ın Hei' ye verdiği ders ile birlikte double efekt yapmıştır.



Bölümde değinilen bir ayışığı vardır ki hem Yin hem Bertha ve Itzak için çok anlamlıdır. Yin, küçükken ayışığını çok sever ancak annesinin ölümünden sonra- ve hell gate in oluşumuyla- ay yokolur. Bertha ve Itzak - sürekli bu satırlar üzerinde konuşurlar- sözlerin kimin olduğunu bilmemekle birlikte, Bertha bir aryanın parçası olabileceğini söyler- ay günahları öder. Itzak, ay artık görünmediğine göre hepsinin sonsuza kadar günah ödemek zorunda olduklarını söyler.

Ve final... Hei Bertha' yı haklar, Huang Itzak' ı vurur. Itzak, düşerken o ana kadar hapsetmiş olduğu izleyicileri salar ve bunlar havada bir ışık yaratırlar. Yin, bu ışığa kendini kaptır, geçmişin görüntüleri ile birlikte, tıpkı ayışığında piyano çaldığı gibi ...ve ağlar...



Bertha, ölmeden önce ışığın ne olduğunu sorar, görememektedir. Itzak ayışığı olduğunu söyler ve mısraları söyler...

Üçü içinde o an çok ama çok önemlidir. Uzun zamandır mahrum kaldıkları ay onlara geri dönmüştür.

Huang, Yin' in ağladığına inanamaz doğal olarak onun mantığına aykırıdır ancak yine de onu vuramaz daha sonra Yin' i geri istediklerinde onu vermeye de yanaşmaz.Yin, Hei' nin onu arkadaşı olarak gördüğünü söylemiş olmasından da etkilenerek Yin olarak kalmayı seçer.

Diyaloglardan ziyade görüntü ve müzik ağırlıklı bölümde dengeler çok yerinde. Gai bile hem komik hem ciddi. Bir tek hala Kiko sulu. Yine bu bölüm Yin' e yeni bir bakış açısı için gayet güzel. Bir de contractor un bile sanatçı ruhlusu bir başka oluyor.:P

4 yorum:

Yin No Piano dedi ki...

En beğendiğim DTB bölümüdür bu 13 ve 14. bölümler.Yin ise Hei'den bile daha çok sevdiğim DTB karakteridir. Bu bölümden sonra Yin'e aşık olmuştum.Yin'in isminin anlamı gümüş, su, ve ay demekmiş.Boşuna değil animede benim için bunları temsil ediyor zaten.
Bölümü çok güzel özetlemişsin, kanımca 5. ve 6. bölümü tenzih edersem en güzel DTB bölümleridir ve DTB havasına en yakışan bölümlerdir.Hele o müzikleri, hele o bölüm boyunca tüylerimi diken diken eden In No Piano...
Yin gibi asalet ve sanat vardı bu bölümde..Ithza ve Bertha kötü değillerdi gerçekten hatta Ithza öldürme işi değil yalnızca bilgi toplama işi yapacaklarını söylemişti.O son sahnede Yin'in dramına mı, onlara mı üzüleyim bilemedim..Çok etkileyiciydi çook...

Hei'nin Yin'e gitme şansı tanıması çok önemlidir bu bölümde,Onu bir insan,bir birey gibi görebilmiştir.
Hei'yle kalan Yin'in gülmeye çalışması da ayrı bir içimi burkmuştur ama Yin olarak kalmak istemesi çok güzeldir.1. Ova'sını izlediniz mi bu arada, ona da yorumlarınızı beklerim.:)

Tawannanna dedi ki...

Yorumlar için teşekkürler :)
Ne yazık ki henüz ova yı ve 2. sezonu izleyemedim ama en kısa zamanda izleyeceğim.
Yin kesinlikle serinin olmazsa olmazı ve ismi karakteri tamamlıyor. Piyano sahnesi ve bu bölümün sonu oldukça dokunaklı. Yoko Kanno da son noktayı koymuş. Birey olarak görme ve görülebilme olayı incelikle tasvir edilmiş. Bu seri yoruma o kadaraçık ki. Umarım 2. sezonu da bu şekilde heyecan vericidir. :)

Yin No Piano dedi ki...

Açıkçası böylesi umutla izlemeyi planlayan birine edilecek laf değil belki bu ama ben 2. dönemde aradığımı bulamadım, dahası spoiler vermeden nasıl anlatırım bilmiyorum ama özellikle benim gibi Yin sever bir bünye iseniz zaten kafadan eksi veriyorsunuz; çünkü kahretsin Yin bir nevi metafor olarak var!
Öte yandan 2 sene sonrası, Hei bir ayyaş olmuş, yanına nefret edilesi bir lolita olan Suou vermişler, Yin kayıp(sonradan ne olduğu ortaya çıkıcak tabi ama) ve sonu için de koca bir hayalkırıklığı taşıyorum.Öte yandan 2 sene sonrasını izlediğimiz bu 2. sezon ve 1. sezonun arasındaki soru işaretlerini, olanları anlatacak ovalar 4 bölümlük olacakmış ve ovaların 1. bölümü öyle güzel ki, 2. dönemin koskoca 12 bölümüne eş değer o tek bölüm gözümde, hatta kat be kat daha zevk verici.

Fakat ne kadar berbat bir yorum da yapsam 2. sezonu izleyiniz, bana bakmayınız, seveceğiniz çok şey çıkabilir:)En başta Temmuz yumurcağı var başrollerde, ve yeni yükleniciler de eskileri kadar olmasa da zevk verici:)

Tawannanna dedi ki...

metafor olarak Yin... korkuyorum :)) yine de izleyeceğim, ova yı da çok merak ettim :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...