12 Haziran 2012 Salı

Kamui Gaiden



60 yılların mangası "The Legend of Kamui" baz alınarak senaryolaştırılmış, yönetmenliğini Yoichi Sai ' ın yaptığı, Kenichi Matsuyama, Hideaki Ito, Kaoru Kobayashi gibi isimlerin yer aldığı 2009 yapımı Japon filmi. Bu Japon filmdeki ninja ekibine Ekin Cheng de Hong Kong kontenjanından dahil olmuş.

Manganın aslını okumadığım için mangayı ne derecede yansıtıyor, Kamui' nin hayatından bir kesit mi - ki sonuna dayanarak kesit demek pek mümkün - ya da kısaca mangaya ne ölçüde bağlı kalmış gibi soruların cevaplarını veremeyeceğim için mangadan bağımsız olarak filmi değerlendirmek gerekirse ninjaların acımasız dünyasına hoşgeldiniz temalı bir film olduğunu ve türün sevenlerinin rahatlıkla izleyebileceğini söyleyebilirim. Fakir olduğu için ninjalara bulaşan ama daha sonra klandan ayrılan ancak ninja kurallarının devreye girmesi üzerine hayatta kalmak için kaçmak ve belki de daha fazla öldürmek zorunda kalan Kamui' nin hayatını - belki de bir bölümünü- konu edinmekte. Bol kan, değişik adam öldürme taktikleri, aksiyon sahneleri (genel anlamda), yavaşlatılmış çekimler hoş ayrıca bir iki ninja tekniği görmekte insanın hoşuna gidiyor. Tüm bunlar iyi hoşken efektler oldukça sinir bozucu ve zaman zaman oldukça gereksiz öyle ki büyük bir yapaylık izlenimi uyandırmakta.

Hikaye derli toplu, baştaki aksiyon zamanla yerini dinginliğe ve farklı bir yöne kaydırmış gibi gözükse de - köpekbalıkları, köpekbalığı ile güreşe tutuşmak vs... - gidişatı iyi toplanmış, gereksiz öğe yok gibi duruyor fakat güzel malzemenin biraz hovardaca işlendiğini de insana düşündürtmüyor değil. hafiften klişe bir hikayeye sahip, fazla beklenti olmadan izlendiğinde insanı dellendirmeyen türün sevenlerini tatmin edebilecek bir film.


Toplumun en alt tabakasından gelen fakir olduğu için ninja klanına katılmak zorunda kalan ama insanların damarlarında akan kanın sınıf gözetmeksizin aynı olduğunu düşünen, ninjalıktan sıkılıp - uzun uzun yazması zor geldi - özgür olabilmek adına bağlarını koparan ama babayı alan bir çocuk, gerzek, vasıfsız ama üst tabaka kaymağı yiyen ve insanları malı olarak gören pislik lord, kanunların ve kuralların istisnasız işlediği ninja klanları, kimisinin dönüp bakmayacağı ancak kendi yaşayanları tarafından özgür oldukları düşünülen köyler vs... ve belki de tüm bu sisteme bilmediği bir kavram adına ( öldürmemekten ziyade özgürlük ve birey olabilme) başkaldıran fakirlik yağmurundan kaçarken ninja dolusuna tutulan bir çocuk...Bunlar birazda izleyiciye kalmış. Film de Kamui' nin karakter gelişimi var az buçuk fakat alt metnini okumak pek mümkün değil.

Filmdeki kimi detaylar - ressam ve resimleri, lordun sayko karısı, gerçekten densiz mi yoksa bilge mi olduğu anlaşılamayan Hanbei, zor bir mücadele sonucu elde ettiklerini zaman zaman paranoyakça korumak güdüsünde olsan Sugaru- ve kimi sahneler - zamanlaması iyi olan flashbackler, köpekbalığı avcılarının karizması ve lordun ressamla yaptığı son konuşma - ki bu sahne filmdeki tüm vurdu kırdı ve kandan daha acımasız ve vahşidir bence - oldukça hoş olmasına rağmen film bir bütünlük içinde değerlendirildiğinde epik ya da muhteşem olmaktan öte türünün örneği bir film kategorisine girmekte.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...