16 Mart 2010 Salı

CADI DURUŞMASI:Majo Saiban.... Herşey Göründüğü Gibi Olmayabilir...



10 bölümlük, çok güzel bir kurguya sahip, bünyesinde Ikuta Toma, Kato Ai, Higa Manami, Suzuki Ryohei gibi isimleri barındıran Japon dizisi. Hem eğlenceli hem heyecanlı.

Mahkeme ve jüri sistemi üzerine kurulmuş seride belki esas oğlan olarak adlandırabileceğimiz ancak bana göre oyun taşlarından bir tanesi olanToru oğlanımız sadece bir tek istisna hariç her yere koşarak giden, part time çalışan hafif salak ama enerjik bir gençtir. Dizayn ettiği t-şörtler geçimini tamamen sağlayamadığı için ek iş olarak mahkeme juriliği için başvurur. Sonuç itibari ile Toru ile birlikte toplam 6 kişi + 2 yedek vatandaş Cadı Duruşması olarak adlandırılan dava için jüri seçilir. Bu davada sanık cadı olarak adlandırılan Kashiwagi Kyoko, davalı taraf ölen holding sahibi yaşlı kocasını temsilen savcıdır. Heyecan ve tamamen bilinçli bir yaklaşımdan uzak olan ve herbiri ayrı bir renk olan jürinin başına bu tarihten itibaren garip olaylar gelmeye başlar. Toru' nun kız arkadaşı gazeteci Kaori de sürece dahil olur. Davanın ilerleyen bölümlerinde kurgu gittikçe ilginç boyutlar kazanmaya başlarken bizde zevkle izlemeye devam ederiz.





Dizinin ilk iki bölümü ve aksiyonu ile birlikte benim oldukça ilgimi çeken bir diğer noktada kesinlikle tema müziğiydi. Nedensiz yere çılgıncasına hoşlandım bu parçadan... Kanımca serinin atmosferine önemli etki yapan ve dizinin temposu ve özellikle Toru ile oldukça uyuşan bir parça. Neden böyle düşündüğümü bilemiyorum. Velhasıl nedir bu kimdir söyleyen derken öğrendim ki bu güzel parça Fukuyama Masaharu' nun Keshin' i imiş. Şöyle bir versiyonunu paylaşmayı görev bilirim :P







***************************çokhafif spoilerımsı*****************************************

Cadı olarak adlandrılan Kyoko Kashikawi kızı Haruka ve avukatları bir taraf iken, ilk andan beri varolan ancak dengeleri bozan Kurokawa ve ekibi de ağırlığını hissettirdikçe ortada kalan juri üyeleri kendilerine gelen baskılara verecekleri tepkiler, kalacakları ikilemler arasında seçim yapmaya zorlanacaktır. Bu arada hem Kyoko hem de Kurokawa insan psikolojisi konusunda oldukça ve oldukça zeki olmakla birlikte beni daha çok eğlendiren taraf kesinlikle Kurokawa tarafı olmuştur. Toru ile de aralarındaki ilişki keyiflidir oldukça. Juri üyelerine bakıldığında bu olaylara en uzak kalan Blue' nun bile son anda aldığı samimi(!) pasla golü çaktığını görünce insan gülmeden edemiyor. Her insanın belirli zaafları - mutlaka maddesel değil - olduğunu tüm jüri üyeleri istisnasız ortaya sererken, Toru' nun zamanla daha inatçı, bilinçli ve bağımsız hale gelme çabasının diğerleri üzerinde yarattığı etkide oldukça kayda değer ancak bu bile paradoksumsu. Neyse daha fazla açmayacağım konuyu. .. Oldukça kararsız, çok nazik fakat normalde silik bir karakter olan Izumi de Toru' dan aldığı destek ve kendisine yansıyan enerji ile son dakikada golü çakar. Ayrıca İzumi ile ismi lazım değil biri arasındaki ilişki yerlere yatırır durumdadır. Düşününce oldukça ilginç değil mi??

*************************************************************************************

Kurgunun güzelliği son ana kadar Cadı mı yoksa Kurokawa mı diye gidip gelmenizi sağlamasından ötürü. Bunu yaparken zaman zaman gerçek duruşmayı bile unutabiliyor insan zira Toru ve Izumi de olduğu gibi. Kurokawa' nın dediği gibi bu mahkemenin gerçekle ilgisi yok, ilerleyen zamanlarda bir nevi satranç oyununa dönüyor ammma belirsiz noktalardan biri Kyoko tarafı oyun mu oynuyor yoksa suçlanan bir masumun doğal içgüdüleri ile mi ilerliyor?

***************************çokhafif spoilerımsı*****************************************


Kurokawa her insanın unutmak ve saklamak isteyeceği şeylerin olduğunu oldukça iyi bilen ve bunu kullanarak hamlelerini net atan ve siddet kullanmaktan sonuna kadar çekinen bir tip olmakla birlikte - hesaba katamadığı bir nokta vardı belki de - yine de sempati yaratan taraf. - Ya da o ve ekibi bende yarattı - Kyoko tarafı ise gel gitlerle dolu acaba gerçekten cadı mı? Kaori' nin bilincine nasıl bu kadar hakim? Soğukkanlılığı gerçekten suçlu olmasından mı kaynaklanıyor?Yoksa herşeyden geçmiş ve sonucu kabullenmiş masum bir kişinin sükuneti mi? Gerçekten etrafında değer verdiği insanların ihanetine uğramış biri olarak kendini korumaya çalışan yalnız bir kadın mı? Yaptığı bir kritik hamleye rağmen bunların kurguya yedirilmesi neticesinde insanı soru işaretleri içerisinde bırakma potansiyeline sahip. Haha ancak son dakika golü ile - sanırım kimsenin karşı koyamayacağı bir güdüyü tema olarak kullanarak ve önceden hazırladığı hamleler ile atağını sonlandırıken -tüm kalecileri ters köşeye yatırması ve gerçekten seriye başka boyut getirmesi açısından heyecan verici, çok eğlendim...

*************************************************************************************

Toru ve İzumi diyelim bu iki taraf arasında gel gitler yaşarken, Kyoko masum mu değil mi ve aynı zamanda kendi dertleriyle uğraşırken ve önce çapraz olarak Kyoko' ya akabinde Kurokawa' ya verdikleri tepkisel güdülerle ters taraflara savrulurken, bağımsız karar verme ilkesi peşinde ilerlerken sonunda gerçekten bağımsız olabildiler mi ?Yoksa yönlendirildiler mi? Tartışılır...

Konunun ele alınışı açısından güzelliği akıcı bir temposunun olması, ne çok gerilime ne de çok geyiğe kaymadan, olayların net şekilde ama normal bir gidişat şeklinde ortaya konarak bazı belirli noktaların çok boyutlu görülebilmesine imkan verecek şekilde serilmiş olması.

Sonuç olarak gözden kaçmaması gereken, keyifli ve heyecanlı bir seri izlemek isteyenlere kesinlikle tavsiyedir.

Bu arada Think Twice telaffuzundan nefret edeceksiniz...



http://www.youtube.com/watch?v=FPxupso08TY&feature=PlayList&p=7C463D74A78199BC&playnext=1&playnext_from=PL&index=13

http://www.youtube.com/watch?v=gLgmDoZX49E

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...