28 Haziran 2015 Pazar

Qin' s Moon Baifeng Specials: Qin Shiming Yue Zhi - Tian Xing Jiu Ge





Son yıllarda hayatıma giren nadir güzelliklerden bir tanesi Qin' s Moon. İlk dört sezonundan daha önce bahsetmiştim. Aslı Wen Shiren' in romanına dayanan Qin' s Moon' un 5. sezonu gelse de izlesem diye kuduruyordum, filmine de ulaşamadım henüz. Sonunda 5. sezon gösterime girdi. Filmi de yayınlandı sanırım ama henüz elime geçiremedim. Bu arada 2014 tarihli özel bölümleri sonunda nete düştü.


Tian Xing Jiu Ge olarak geçen bu bölümleri ben Baifeng özelleri olarak adlandırıyorum. Adı üzerinde seride en sevdiğim karakterlerden bir tanesi olan Baifeng' ı yani İngilizcesi ile White Phoenix' i konu ediniyor. 3 bölüm var sanırım Baifeng temalı. Bu özeller üç bölüm ile sınırlı kalacak zira devam bölümleri ile ilgili herhangi bir bilgi görmedim. Zaten kurgu ve ulaştığı sonuç itibari ile de üç bölüm ile bitmiş gibi görünüyor ama Qin' s Moon bu belli olmaz.





Bu üç bölümlük hikaye Baifeng' ın  (White Phoneix) Wei Zhuang ve adamlarına katılmadan hemen önceki sürecini ve Baifeng' ın neden bu gruba dahil olduğunu anlatarak Baifeng' ın geçmişine biraz olsun ışık tutuyor.


Baifeng hikayede en sevdiğim karakterlerden bir tanesi.(biliyorum 175. kez aynı şeyi söylüyorum) Beyazımsı morumsu saçları, mavi gözleri, kararında konuşmaları, kibirli ve ukala tavrı ama aynı zamanda kontrol edilemez oluşu ve ne zaman ne yapacağı kestirilemeyen akışı ve tabii ki becerisi, yeteneği ve hızıyla kendisini sevmemek mümkün değil. Olgun falan da değil kendisi, karizmatik  görünüyor ( şimdi Baifeng karizmatik bir karakter değildir diyen çarpılır) ama zaman zaman oldukça çocuksu tavırlara girebiliyor ve en büyük tutkusu sürekli Wei Zhuang' a meydan okumak. Bu hikaye aslında bunun da nedenini sunuyor izleyene... Bir de bu üç bölüm de Moya (Ink Crow) adlı bir karakter ile tanışıyoruz ki durup saygı duruşunda bulunmak gerek. Qin' s Moon bu nedenle güzel bir seri.


Spoiler vermeden yazmaya çalışmaktan sıkıldım artık bu nedenle hikayeyi ve yorumları gayet açık olarak yazacağım bu üç bölüm için. Ha zaten Qin' s Moon izleyen ve Türkçe bilen  başka biri olduğunu sanmadığım için kendimi bundan sakınmıyorum bu noktada hahaha....




İlk bölüm şirin bir şekilde başlıyor. Havada uçan siyah tüy izleyeni alıp geçmişe yani Baifeng daha henüz oldukça genç ve en yakın dostu ve üstü Moya (ki bu karaktere sonra değineceğim ) ile birlikte Han Generali Ji Wuye' ye çalıştıkları zamana götürüyor. Konu  Baifeng ve Moya' nın aksiyonu ve ikili arasındaki hafif felsefi içerikli diyaloglarla açılıyor. İkisi de generalin gizli adamları. Generale daha önceki sezonlarda da değinilmişti, hırlı bir  karakter değil. Bu ikisi de onun altında ve emirleri doğrultusunda görevlere gidiyorlar, ellerini kana buluyorlar vs... Diyaloglar zaten hayat, ölüm, kader, bir canı sonlandırma ile ilgili. En önemlisi ikisinin de, aslında daha çok Moya' nın, her ikisinin de birer araç olduğunu ve hayatlarının pek bir önem içermediğinin farkında olmasında. Kuş gibi uçabilseler bile  özgür olmadıklarının farkında  olmalarına ve daha da önemlisi bir araç olarak başkalarının hayatını sonlandırabilirken kendilerinin sonunu ne kadar ellerinde tutabileceğine de hafiften değiniyorlar.


Neyse, sonra Generalin yeni oyuncağı olarak salona ama kendi deyimleri ile kafese getirilen yeni kızı görmeye gidiyorlar. Bazı nedenlerden dolayı Baifeng kızdan yani Nongyu' dan etkileniyor. Aradaki olaylar neticesinde oradan ayrılması gerektiğinde Nongyu' ya kapalı şekilde birlikte gidelim dediğinde reddedildiğinde ufak bir şok yaşıyor suratından belli olmasa bile.


Esasında bir suikastçi olan Nongyu, girişiminde başarısız olduğunda ve ölüme yaklaştığında yardımına gelen yine  Baifeng ve her ne kadar bir şekilde eli kanlı olsa da yine de bazı açılardan  asil duyguların insanı olan Moya oluyor. Her şeyin sonunda Baifeng hem sevdiği kadını hem de en iyi dostunu kaybediyor. Nongyu ile güvenli bir yere vardıklarında ve Nongyu öldüğünde Chilian (Crimson Snake / Crimson Lotus ) ile karşılaşıyor. Nongyu her ne kadar bu görevi kendi istemiş olsa da suikasti Han prensesi olan Chilian' ın organize ettiğini öğrendiğinde Baifeng intikam amacı ile saldırdığında Chilian' ın yardımına Wei Zhuang geliyor ve ikisinin ölümünü Baifeng' a ve onun güçsüzlüğüne bağlayarak Baifeng' a öldürücü son darbeyi vuruyor.


Bu hikaye ile birlikte Baifeng' ın nasıl Wei Zhuang ekibine dahil olduğu ve ana  hikayenin geçtiği dönemde Wei Zhuang kadar güçlü olduğu düşünülmesine rağmen neden onunla çalıştığı ve fırsat bulduğunda Wei Zhuang ile kapıştığı ortaya çıkıyor. Ayrıca bana kalırsa  - yanlış hatırlamıyorsam 4. sezonda -  bu şekilde Crimson Lotus' u Junpei' den kurtardığı bölüm daha da bir anlam kazanıyor.


Söylendiği gibi Anka kuşu yeniden doğdu mu? Çoğunluk buna evet diyor ama benim için bunu onaylamak biraz zor. Daha güçlendi, akıllandı, olgunlaştı ama hala bir yıkımın içinde sanki. Belki tüm hikaye bittiğinde küllerinden yeniden doğar. Bilemiyorum.




(Bölüm içinde yer alan parçalardan bir tanesi 空山鸟语琴曲. Çeviri işinde oldukça başarısız olduğum için bunun tam olarak Türkçe karşılığından emin olamıyorum. Kısaca Dağ Kuşlarının şarkısı diyeceğim ama aslında daha derin. Boş dağlarda yolunu kaybetmiş öylesine uçan kuşların kalbine sesleniyor.)


Gelelim Moya' ya yani Ink Crow' a. Arkadaşım nasıl bir karakterdir o ? Bir kere delicesine karizmatik. İkincisi bir karakter nasıl iç sesinin farkında olup aynı zamanda bulunduğu dış koşulları bilerek  her ikisinin de farkında olup enerjisini korur? Esprili olur? Burasını uzatmayacağım yoksa açıklamak için çok yazmam gerekir ama olayı iyi taşımış. Bunun dışında Baifeng' ı korurken aslında Generali ve ona olan gönülsüz sadakatini de satmaması da ayrı konu. Ben Moya' yı sevdim. Kötü çizgide ama karizmatik diyeyim, başka ne diyeceğimi bilemedim :) Yaklaşık tüm karakterler gibi gri çizginin hakkını vermiş.

Üç bölüm ama bana kalırsa hikayesi, müzikleri, aksiyonu ve görselliğiyle güzel üç bölüm.

İnanmazsınız adamlar yine yapmış :) Şimdi diğer özel bölümü izleyeyim.

Beşinci sezon da biriksin artık. Sanırım dördüncü sezonu tekrar izleyeceğim........,


(Bu kapanış şarkısı ama video üç bölümün özeti niteliğinde, bilginiz olsun)





" Bu dünyada hiç bir kuş, yere ayak basmayı istemeden sonsuza kadar uçamaz "

Moya

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...