6 Eylül 2012 Perşembe

The Four: (The Four Great Constables) , Dizi ve Film Olarak




Wen Ruian' nın dört  detektifi ele aldığı wuxia romanı çok talep görüyor olmalı ki konuyu uyarlayan diziler ve ardından bir film yapıldı. Romanı okumadığım için yarı cahil bir şekilde dizi ve filmi ele alacağım burada ama şu romanı - kaç cilttir, necidir, ne değildir bilemiyorum ama bu elemanın 400 den fazla kitabı olduğu söylenmekte - bir gün okumayı dilerim çünkü bana kalırsa karakterler ve daha da önemlisi aralarındaki ilişkiler gayet hoş. Bu arada bu yazıda ele alacağım dizi ve 2012 tarihli film birbirinden bağımsız, ayrı ayrı uyarlamalar.

Tüm bunlara değindikten sonra birkaç yıl önce izlediğim Hong Kong yapımı dizi ile başlayayım öyleyse. Şimdi kadro 4x4...Raymond Lam, Ron Ng, Kenneth Ma, Sammul Chan...

İsimleri yazmayacağım... İmparator tarafından gönderilen amca yıllar önce evlat edindiği Heartless (Raymond Lam) ile birlikte kendi küçük soruşturma detektiflik bürosunu açar. Pek çok zorlukla karşılaşır bu arada ve altında 4 tane birbirinden yetenekli detektifi birleştirir. Bu amca doğru ve düzgün bir insan olduğu için bu 4 elemanda dışarıdan zırva görünse de aslında birer insanlık timsalidir.

Heartless: Küçükken ailesine saldırıldığı için - yanlış hatılamıyorsam - bu s saldırıda yaralanmıştır ve tekerlekli sandalyeye mahkumdur ancak normalden  fazla ve analitik zekası vardır. Zekası ve  şüpheci yaklaşımı ile birlikte takımın beynini oluşturmaktadır. Tekerlekli sandalye kullanmasına rağmen martial arts konusunda uzman ve özellikle küçük silahlar konusunda yeteneklidir. Kendisinin soğuk yapısının diğer üçü olaya dahil oldukça nasıl değiştiğini dizi boyunca görmek mümkündür.

Iron Fist: Gruba ikinci olarak dahil olan kişidir. İnsanlık örneğidir kendisi. Doğru, dürüst, sadık vss.... Kenneth Ma da karakteri oldukça sevimlileştirmekte... Başına gelen üzücü olaylara rağmen şuurunu her zaman korumayı başarabilmesi takdire değer...

Chaser: Grubun hoppidi zıppidisi... En hızlısı ve en konuşkanı.

Cold Blood: Şimdi karakter zaten cool ama Ron Ng de ayrı bir karizma katmış. Grubun en acaibi ama kalpten bunlara bağlanmış olanı... Kurtlar tarafından büyütülen çocuk ilk kez arkadaş yapar olayı...

Yanlış anlaşılmasın ki dizide sadece beş kişi var. Bir roman uyarlaması olarak çok fazla karakter barındırıyor. Hepsi birbiriyle ilişkili.. Olaylar gelişiyor, ekip soruşturuyor... aksiyon sahneleri göz doldurucu... Akılcı ve sıkmayan bir kurgu... Ben bu diziyi çok beğenmiştim ama öyle bir şekilde bitirmişler ki beklemeyin devamı gelmez demişler sanırım ve bu şekilde çok kalbimi kırmışlardı...

Bu diziyi herkese tavsiye ederim...

Tema parçası Raymond Lam, Ron Ng, Kennet Ma, Sammul Chan den Storm...



Bana  kalırsa roman o derece renkli ve bol malzemeli ki ( içinde her şey var; akıl oyunları, dostluk, onur,aşk vss temalar, aksiyon, , polisiye, dram...)  Gordon Chan da ele almadan duramamış..



2012 yılında The Four adıyla gösterime giren filminde Deng Chao,Crystal Liu Yifei,  Ronald Cheng, Collin Chou ve diğerleri yer alıyor. Dizide daha akılcı ve ele gelir olan elemanların yetenekleri filmde biraz daha afilli hale getirilmiş. Filmde Heartless' ı Crystal Liu (çok güzel kadın bu arada) canlandırıyor. Heartleass yine tekerlekli sandalyede ancak zihin okuyabilen, telekinezi yeteneğine sahip aynı zamanda martial art uzmanı bir hatun. Yine soğuk falan. ..

Cold Blood, zaman zaman kurt adama dönüşen bir eleman..

Filmde kötü adam bir çeşit necromancer.

Giriş, gelişme ve bir kısım sonuca sahip izlenesi bir film... (üçleme olacağı söyleniyor) aksiyon sahneleri zaman zaman  karanlık ama hoş..

Ben filmi beğendim ama karakterleri bilmeyen biri için zorlayıcı olabilir belki.

Filmin trailerı...



Yine de karşılaştırma yapmamama rağmen Gordon Chan yapımı Çin filmi mi yoksa Hong Kong yapımı dizimi romanı daha iyi yansıtıyor diye sorulsa bilemem derim ( heartless ın romanda erkek olduğu bir gerçek ama) ama yandan yandan bana kalırsa dizi çok daha izlenesi ve keyifli diye eklemeyi de unutmam.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...