22 Ocak 2017 Pazar

2017 KLASİK KİTAP OKUMA MARATONU



 (Görsel Okuyan Muggle' a ait)



Bu maratonu  ilk kez Hayata Dair Her Şey' de gördüm. Fikir Okuyan Muggle bloğunun sahibine ait. Yazıyı okuduktan sonra bir süre düşündüm zira hem fikir hoşuma gitmiş hem de bir an heveslenmiştim.



Maratonlara ya da benzer aktivitelere şimdiye kadar katılmadım, listeleme yapmaktan da hoşlanmadığımı bir kısım biliyor. Her ne kadar bu blog içinde zaman zaman kitap yorumlarına yer versem de esasen kitap yorumu yapmaktan biraz çekiniyorum. Eh,  zaten Tawannanna bir kitap bloğu değil.



Ama, dediğim gibi bu fikir çok hoşuma gitti. Her şeyden önce klasiklerin okunacak olmasını tatlı buldum. Katılmaya karar vermemin diğer bir nedeni de bu sayede aradan kaçırdığım ya da beklettiğim bazı klasikleri elime alacak motivasyon sağlayabilecek olmasıydı. Okuyacak bir sürü kitap arasında genellikle bunları ertelemeyi seçtiğim doğrudur ^^. Kendi adıma en önemli nokta ise Türk Klasikleri konusundaki eksiğimi biraz daha kapatmama yardımcı olabilecek olması. ( Bu eksikliğin doğal olarak bazı sebepleri var, onlara ilerleyen yazılarda değineceğim ^^)



Ayrıca, liste yapan diğer blog sahiplerinin yorumlarını okumanın  keyifli ve unuttuklarımı hatırlamama hatta gelen ani şevklerle tekrar bunları ele alacak olmama neden olacağını düşündüm.


Böylece ben de bu maratona, bir istisna yaparak, katılmaya karar verdim. Zevkli ve keyifli olacağını düşünüyorum.



Bu maraton için şeker bir liste yaptım hemen kendime. İşte şu şekilde;


Yerli   Eserler:

Anayurt Oteli - Yusuf Atılgan

Kuyucaklı Yusuf - Sabahattin Ali

Kitab' ül Hiyel - İhsan Oktay Anar (burada)

Galiz Kahraman - İhsan Oktay Anar

Gulyabani- Hüseyin Rahmi Gürpınar (burada)



Yabancı Eserler:

Satranç - Stefan Zweig (burada)

Müfettiş -  Gogol   (burada)

Beyaz Gemi - Cengiz Aytmatov 

Don Hikayeleri - Solohov

Oblomov - Ivan Gonçarov

Cennetin Doğuşu- John Steinbeck

Beş Paralık  Roman- Bertolt Brecht (burada)

Ölümcül Yumurtalar -Mihail Bulgakov (burada)

Fındıkkıran ile Fare Kral - E.T.A Hoffman

Zadig - Voltaire  (burada)



Bunlar içerisinde yer alan Müfettiş ve Oblomov,  yıllar önce, üniversite zamanlarımda okuduğum eserlerdi ancak ne zamandan beri tekrar okumayı istiyordum. Sırf bu nedenden dolayı kütüphanemde kolayca görebileceğim yerlere almıştım onları. Bu listeyi hazırlarken, "Bizi de dahil et" dercesine sürekli göz kırptılar. Sonucunda dayanamayıp listeye dahil ettim onları, sanırım bir sakıncası yoktur.


Sürekli kafasına göre takılan, listelerden kaçınan biri olarak bakalım liste ile imtihanım nasıl olacak ^^

Bu arada maraton herkese açık, dileyen herkes listesini hazırlayıp katılabiliyor. Maratonun tek kuralı her ay listedeki kitaplardan birini yorumlamak.






4 yorum:

Gözde Türker dedi ki...

Katiliminiz beni gercekten cok mutlu etti! Listenize de bayildim, boylece yeni kitaplar da ogrenmis oluyorum.. :) listenizi hemen kendi yazima ekleyecegim :') Kitaplar hakkindaki dusuncelerinizi okumak icin de sabirsizlaniyorum :)

Tawannanna dedi ki...

Teşekkür ederim. Güzel bir fikirdi, bence çok keyifli olacak ^^ Ben de katılan herkesin listelerindeki kitaplara ait yazı ve yorumlarını merakla bekliyorum ^^

Şule Uzundere dedi ki...

Maratona katılmana sevindim. Bu bahaneyle daha çok klasik okuruz diye düşünüyorum.

Satranç mükemmel bir kitaptır. Seveceğine eminim.Beyaz Gemi'yi geçen aylarda okudum. Çok etkileyici bir roman. Umarım sen de seversin.

Şimdiden keyifli okumalar.

Tawannanna dedi ki...

Teşekkür ederim :) Ben de katıldığım için mutluyum ve bu maratonun iyi bir bahane olduğunu düşünüyorum.

Satranç ve Beyaz Gemi sıralarını aldı, okunmayı bekliyor. Seveceğime eminim ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...