18 Ekim 2015 Pazar

KINGDOM (2. SEZON) : ANİME




Kingdom' ın 2013 yapımı 39 bölümlük 2. sezonu hayal kırıklığı yaratmıyor, 38 bölümlük Kingdom 1. Sezon' un altında kalmıyor. Finali açık bıraktılar umarım bir 3. sezon gelir çünkü anime gayet güzel gidiyor.


Yasuhisa Hara' nın Çin Tarihinden esinlenerek yarattığı manga ne alemde bilemiyorum ama kurgunun güzelliği animeye de yansıyor.


İlk sezonun  sonunda Ying Zheng tahta çıkmış, serinin odaklandığı diğer ana karakter Xin ise 300 kişilik bölüğünün başında deneyim kazanmak için savaş alanlarına akmıştı. Doğal olarak her ne kadar Ying Zheng, kardeşinin çıkardığı ayaklanmayı bastırarak tahta çıkmış olsa da saraydaki güç Lü Buwei ve Onun ekibinin elindeydi. Yin Zheng' in gerçek bir hükümdar olmasının ve hayali olan Çin' i birleştirme düşüncesinin önündeki en büyük engellerden ve tehlikelerden  bir tanesi Lü Buwei olarak gösterilmişti ilk bölümün sonlarında. Qin' in en büyük 6 generalinden bir tanesi ve hayatta kalan son üyesi olan Wang Qi' de ilk sezonda Zhao' dan Li Mu' nun geri planda çizdiği bir hamle sayesinde savaş meydanında büyük general sıfatını hak ederek ve destansı mızrağını Xin' e bırakarak hayata gözlerini yummuştu. Bu nedenle Xin, Li Mu' ya büyük nefret besliyordu.


Kingdom' um ikinci sezonunda Ying Zheng ve Xin' in bölüm rakipleri Lü Buwei ve Wei adına savaşa katılan büyük general Lian Po.  İkisinin de ortak hedefine devam edebilmesi için önlerindeki bu rakipleri iş birliği ile alt etmeleri gerekiyor.


Kingdom tarihten ve gerçek tarihi karakterlerden esinlenmesinin yanında aslında savaş stratejilerinin animeye dönüşmüş hali bir nevi. Yani Uzak Doğu savaş stratejilerine merakınız varsa ya da  konuyla ilgili her hangi bir kitap okuduysanız bu animeyi kaçırmayın. Uygulamalarını anime boyutunda izleyin hem saray tarafında hem de savaş meydanlarında.  Bunun yanında animenin eğlence boyutu gayet yerinde. Karakterler zaten güzel ve inandırıcı. Bir tek Xin biraz daha az bağırsa iyi olur ama bu nedenle topladığı antipatiyi müthiş aptallığıyla sempati puanlarını geri kazanarak dengeliyor. Bunun dışında Xin iyidir, sevilesidir.

Gerçek karakterlerden esinlenmiş demişken bir kaç tanesine değinmek lazım;

Ying Zheng: Tarihte bu kişi Qin tahtına geçtikten sonra Savaşan Devletler Dönemine son noktayı kuran, büyük 7 devleti kendi egemenliği altında birleştiren ve Qin Shi Huang ünvanını alan (yani Çin' in İmparatoru) kişi. Animenin ikinci sezonunda gösterildiği gibi Zhao Devletinde doğuyor,  çocukluğunun bir kısmını Zhao' da esir olarak geçiriyor ve daha sonra Qin' e geliyor. 13 yaşında babasının ölümü üzerine tahta çıktığında ilk sezondaki şekilde kardeşinin isyanı ile karşılaşıyor. İsyan bastırılıyor. Animenin aksine kardeşi Zhao' ya teslim olurken tüm destekçileri ve aileleri Zheng' in emri ile öldürülüyor. Animede sürekli kanlı bir işe giriştiğinin altı çiziliyor ama gerçekte, sürecin getirdiği akış nedeniyle bu kan sadece savaş alanlarında dökülmüyor. Tarihsel açıdan aslında pek sevilen bir figür değil ama animenin güzel yanlarından bir tanesi odağını ve ana karakterlerini öylesine güzel anlatıyor ki sevmeden edemiyoruz.


Lü Buwei: Tarihte öncelikle bir tüccar olan Lü Buwei, Zhao Devletinde yaşadığı sırada, orada sürgün edilmiş sıradan bir prens olan, o dönemdeki Qin Kralının gayrimeşru kardeşi ile tanışır ve arkadaş olur. Aslında arkadaş olmaktan ziyade tahtta hiç bir hakkı olmayan bu prensi  yeni kral yapabileceğini düşünür ve çeşitli rüşvetler, teşvikler, oyunlarla tahtın bu prense kalmasına sebep olur ve başarır. Bu arada prensi, kendi odalığı olan ve prensin kararları üzerinde etkili olabilecek bir kadın ile de tanıştırarak kadını da hediye eder. Bu prens Qin' e geri dönüp tahta çıktığında Lü Buwei' yi bakan ve danışman yapar. Böylece Lü Buwei başbakanlığa kadar çıkar. Kral ölüp yerine henüz reşit olmayan Ying Zheng çıktığında Zheng' in vesayetini alıp hükümdar vekili olarak yönetimi eline alır ancaaaaaak Zheng iktidarı eline aldığı anda vasisini azledip Lü Buwei'yi yönetimden uzaklaştırır ve tüm dizginleri kendi eline alır. Bu zamandan sonra Lü Buwei sıradan bir vekil olmaktan öteye gidemez. En enteresan nokta, bu kadar zeki, iş bilir ve insan sarrafı olan bu tüccarın, Zheng' in gerçek karakterini anlayamaması.


Lü Buwei' in tarihte not edilen başka bir özelliği daha var. Tüm Çin' den ünlü düşünürleri Qin' in başkentine davet eden kişi kendisi ve Yüz Düşünce Okuluna ait düşünceleri kapsayan bir çeşit ansiklopedik kitaba sponsorluk yapan kişi de kendisi.

Bilindiği gibi ilerleyen dönemlerde Ying Zheng, tam anlamıyla Qin Shi Huang olduğunda  Yüz Düşünce Okulu' na kapılarını kapatarak sadece Legalizm ve daha sonra Konfüçyüsçülüğün yaşamasına izin verecek ve Yüz Düşünce Okuluna ait tüm kitapları ve bunları bırakmak istemeyen düşünürleri yaktıracak. Aptal değil tabi, hepsinin orjinalini (sadece tek nüsha) kendi kütüphanesine koyarak orada saklıyor. Fakat ileride ölünce ve kurduğu Hükümdarlık çökünce ne yazık ki kütüphanesi yakılacak ve bu tek nüshaların çoğu tarihin küllü sayfalarına karışarak günümüze ulaşamayacak.



Queen Dowager: Animenin 2. sezonunda tanıştığımız Queen Dowager, Zheng' in annesi aynı zamanda Lu Buwei' in Zheng' in babasına hediye ettiği kadın. Zhao' da sürgün bir prensin karısı olarak oldukça zorluk çekmiş gösteriliyor. Yaşadığı sorunlu ve zor hayatın sonunda eşi ve ardından oğlu tahtta çıkınca Kraliçe ünvanını alarak Haremin başına geçiyor. Animede görüldüğü kadarıyla Queen Dowager' in pek öyle ülke iktidarı, aile bağları, hükmetmek gibi dertleri yok. Daha çok fani zevklerin derdinde. Animede eskiden Lü Buwei' ye aşık ve ikisi sevgili olarak gösterilmiş ve kadın hala Lü Buwei' i istiyor. Kingdom 2. sezonda Harem, Zheng ve Lü Buwei' in kampları dışında en büyük üçüncü güç olarak tasvir ediliyor. Bu nedenle hem Zheng hem de Lü Buwei bu gücü isteyecek. Queen Dowager' in karakteri de işleri ilginçleştiriyor.


Gerçekte Lü Buwei ile Lady Zhao' nun bir ilişkisi var mıydı ya da her ikisi sevgili miydi bundan emin değilim ( fakat büyük ihtimalle Lü Buwei' in odalığı kendisi) ama Lady Zhao' nun  ve hatta Lü Buwei' in karıştığı bir saray olayı var. Özel hayatıyla ilgili sarayda oldukça adı çıkmış olan Queen Dowager' in kendisini de dibe çekmesinden endişelenen Lü Buwei, onu Lao Ai adlı bir adamla tanıştırıyor. ( Lü Buwei görüldüğü gibi sürekli insanları birbirleriyle tanıştırıyor) Hatta üçü bir hileye imza atıyorlar ve Lao Ai' ın sürekli Queen Dowager' in yanında olabilmesi için onu hadım edilmiş olarak gösteriyorlar. Böylece Lao Ai, sahte bir hadımlık maskesinin altına saklanarak haremde Queen Dowager ile gününü gün ediyor. Anlatılanlara göre iki adet oğul yapıyorlar. Zamanla Lao Ai, kibire kapılarak kendini kaybetmeye başlıyor ve neredeyse tahtta hak iddia edecek tavırlara, İmparatorun üvey babası sayılırım söylemlerine giriyor. Tüm bunlar; annesinin sevgilisi olduğu, iki adet gayrimeşru kardeşin dünyaya geldiği, adamın sözde hadım edilmiş bir şekilde haremde yaşadığı ve tahtta oğullarını geçirmek için sinyal yaktığı bir şekilde  Zheng' in kulağına gidiyor. Bunun farkına varan Lao Ai da hemen bir isyana girişiyor ancak isyan bastırılıyor. Lao Ai, 3. kuşağa kadar akrabalarıyla birlikte öldürülüyor. Zheng, annesinin kraliçe ünvanını alıyor ve onu saraya hapsediyor. İki oğul öldürülüyor. Lü Buwei' in de bu işe bir şekilde dahil olduğu iddiaları ve imaları üzerine tüm yetkileri hem kendisinden hem de etrafındaki tüm insanlardan alınıyor ve Lü Buwei, bir sınır bölgesine sürülüyor.




Li Mu: Kingdom serisindeki en cool karakterlerden bir tanesi Li Mu. Hem iyi bir stratejist hem de iyi bir general. İkinci sezonda başbakanlığa terfi etmiş bir Li Mu görüyoruz ancak ne yazık ki Zhao Kralında iş yok. İkinci sezonun hangi bölümünde hatırlamıyorum ama Li Mu vs Lü Buwei pazarlığı görülmeye değer sahnelerden bir tanesi.


Tarihte ise Li Mu, tüm Çin boyunca Savaşan Devletler Döneminin en büyük dört generalinden bir tanesi olarak biliniyor.


Lian Po: Lian Po, animede esasen bir Zhao Generali fakat krala kızınca ve onu güvenilmez bulunca emrindeki adamlar ile birlikte Zhao' dan ayrılarak Wei Devletine ve kralının hizmetine girmiş biri olarak tasvir ediliyor. Zhao Devletinin en büyük 3 generalinden  biri olan Lian Po aynı zamanda Qin' in 6 büyük generali ile eşdeğer seviyede. Animede kendisine yükledikleri tüm bu saygıdeğer ifadelerin hakkını veriyor. Aynı zamanda zamanın değişmesinin acısını ya da kabullenemeyişini de içinde yaşadığı gözleniyor. Bu da savaş sevenlerden, adrenalini savaş meydanında bulanlardan bir tanesi. Animede var böyle karakterler. Aslında ona adrenalin demeyelim de hayatta değer verdiği kavram ve duyguları meydanda bulanlardan belki de. Sezonun en etkileyici karakterlerinden bir tanesi. Lian po' nun dışında 4 önemli adamı da sezonda önemli yer tutuyor. Bu dördü içerisinde en sevdiğim Lun Hu ( Lin Ko). Karakterin tavrı, duruşu ile birlikte bu sempatide seslendiren Takahiro Sakura' ın  da payı var.


Lian Po tarihte Savaşan Devletler Dönemi içerisinde adı geçen 4 büyük generalden bir tanesi. Changping Savaşında animede adını sürekli andığı Qin Generali Bai Qi' nin karşısında savaşıyor. ( Qin ile Zhao arasındaki bu savaşa animede de değiniliyor) Hatta avantajı taktikleri sayesinde ele geçiriyor ancak Zhao Kralı sabırsızlanarak ve Lian Po' nun yaşı nedeniyle işi ağırdan aldığını düşünerek Lian Po' yu komutadan alıyor. Yerine geçen yeni komutan aceleci davranınca Zhao Ordusu  yarısından fazlasını kaybederek ağır bir yenilgi alıyor. Bunun ardından Yan Devleti ile savaşa giriyor Lian Po ve zaferi kazanıyor ama nedense tüm başarılarına rağmen Kralın Lian Po' ya olan güveni zayıflayınca Lian Po, Zhao' dan ayrılarak Wei Devletine yerleşiyor. Daha sonrada Chu' ya yerleşiyor.





Wang Jian: Animede Qin Ordusunun generali olan Meng Ao' nun iki yardımcı komutanından biri olan Wang Jian, karanlık bir atmosfere sahip. Oğlu Wang Ben, her ne kadar suratsız falan olsa da babasından daha yumuşak görünüyor.
Tarihte Wang Jian, Qin' in en büyük komutanlarından bir tanesi aynı zamanda Savaşan Devletler Döneminin en büyük 4 generalinden kendisi. Oğlu Wang Ben de gerçek bir karakter.
Bu sayede bu 4 büyük generalinin üçünü seride görebiliyoruz aslında. Bunlar; Li Mu, Wang Jian, Lian Po ve animede adı anılan Bai Qi.

Li Sı tarihi bir karakter biliyoruz zaten. Hakkında yazasım hiç yok.





Meng Tian: İkinci sezonda en sevdiğim karakter. Xin ve Wang Ben ile yeni nesil general adayı gençleri oluşturan üçlünün en zekisi ve en uzlaştırıcısı. Rahat takılan, pek hırsı olmayan, esprili bir karakter olarak ortama neşe katıyor. Seride aynı zamanda kendisine savaş esnasında analizlerini ortaya koymak vasıtasıyla gidişat hakkında bir anlatıcı görevi de yüklenmiş. Her ne kadar aksiyonda Wang Ben veya Xin kadar görünmese de aslında yaptığı analizler ve planlarla başarıların geri planını oluşturuyor. Diğer bir özelliği ise, animedeki diğer soylu sınıfa mensup karakterler gibi sınıf ayrımına sıkı sıkıya bağlı olmaması. Zaten akılcılığı ve mantığı bunu gerektirir muhtemelen. Tüm bunlara Nojima Hirofumi  seslendirmesi de eklenince benim en gözde karakterim oluverdi.


Tarihte Meng Tian ve kardeşi Meng Yi (animede He Lia Daio' nun arkadaşı olarak görülüyor) ve babaları mevcut. Babaları Meng Wu, Zheng' in en kilit komutanlarından bir tanesi. Meng Tian de adı bolca geçen, başarılı bir general. Diğer başarılarıysa kuzeydeki göçebe kavimlere karşı kazandığı zaferler ve  Çin Seddi' nin yapımının tüm planlaması,  lojsitiği ve ıvır zıvırıyla kendisine ait olması.

Neyse işte, Kingdom bence oldukça güzel bir seri. Daha popüler olmalıydı diye düşünüyorum. Askeri stratejilere merakı olanlar hiç kaçırmasın. Bunun dışında kurgu ve gidişat açısından da oldukça başarılı. Animasyon konusunda zaman zaman saçmalamışlar orası ayrı konu ama görmezden gelinebilir. Bölüm içi müzikleri gayet hoş ancak açılış ve kapanış parçalarından hoşlanmadım. Belki sadece "Soko ni Kimi ga Iru" /The Sketchbook/' ya  tolerans tanıyabilirim.





Şimdi olayların MÖ 230' larda geçtiğini göz önüne alırsak, savaşan orduların boyutları ve her savaşta mefta olanların sayıları aslında dehşet verici. İnsan hayret ediyor... Savaştan etkilenen sivilleri ayrı bir noktaya koyuyorum, sıradan bir asker olup o savaşlardan sağ çıkmak artık şansa falan kalıyor. Düşmanın sizin hattınıza saldırmaması, yağan yüzlerce okun hiçbirinin bir şekilde size isabet etmemesi, iyi bir komutanınızın olması lazım. Komutan iyi ve zaferler kazanan biri olsa bile sizin bölüğü yem olarak kullanmayacağını kimse garanti edemez. Tüm bunlar hesaplandığında hayatta kalma olasılığı düşük özellikle piyadeler için. O askerlerin çoğu para kazanabilmek, eve para gönderebilmek için yazılıyorlar zaten orduya. Zor işler, savaş kötü bir şey.



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...