26 Kasım 2011 Cumartesi

SHINREI TANTEI YAKUMO: Psychic Dedective Yakumo



***hala tek seferde" psychic" yazamıyorum arkadaş! Kaldırılsın bu kelime!!***

Orijinali bir roman akabinde bir manga serisi olan 13 bölümlük bir günde tamamlanabilecek animeler klasmanında yer almakta bu anime.

Esas oğlanımız Yakumo Saito, bir gözü kırmızı bir gözü normal yani anlaşılacağı üzere sol gözü yani kırmızı olanla ölülerin ruhlarını görebilen, kendine has kişiliği olan zeki, insanlara soğuk ve taş bir karakterdir. Üniversitenin film klübünde ikamet etmektedir bu üzerinde hafif Light Yagami havası bulduğum Yakumo oğlan. Günlerden bir gün Haruka adlı kızımız arkadaşlarıyla hayaletli bir eve (tanıma gel!!) gidip bunun üzerine arkadaşlarından birinin içine ruh kaçması diğer ikisinin de intihar etmesi nedeniyle Yakumo' dan yardım istemeye gelir. Böylece tanışmış olurlar ve olaylar başlar.





İlk bölümler birbirinden bağımsız ilerse ve her bölümde farklı olayları çözseler ve ortaya yeni karakterler çıksa da ilerleyen bölümlerde esas konuya giriyorlar.

Haruka Yakumo'nun soğuk karakterinden yılmadan iletişimlerini koparmamaya çalışırken bir şekilde olaylara kıyısından köşesinden bulaşmayı başarıyor her seferinde. Dedektif Gotou, yardımcısı Isshi, Yakumo' nun dayısı Isshin (kendisi şeker kıvamında bir insan), gazeteci Makoto hep birlikte ilerleyen bölümlerde gelişen olaylarla birlikte bir girdabın içine çekiliyorlar.




Korku ya da gerilim bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Zira onlardan biri benim. Seri ölülerin ruhları, hayaletlerin korkutuculuğu ya da kötülüğünden ziyade insanoğlunun karanlık yönlerine odaklanıyor. Bana kalırsa bu yönüyle daha ilgi çekici bu nedenle hayalkırıklığım çok kısa sürdü. Kurgusu aslına bakılırsa hiç fena değil. Eksik yanı Yakumo dışındaki karakterlerin yüzeysel kalmış olması... Yüzeysellikten ziyade 13 bölümde bu karakterleri tam tanıyamamak ve tek yönlerini görmek ve klasik kafama koydum yapacağım gazıyla değişimlerini görmek... Yani aslında ortaya çok daha güzel bir iş çıkarmış ama misafir umduğunu değil bulduğunu yermiş ! ( Çok şahane bir bağlantı oldu ! )




Velhasıl tüm bunlarla çok orijinal bir seri değil ama insanoğlunun ibretlik durumları için bile izlenir. Çok kötü ya da kötü diyemem. Kurgu - biraz uzasa da ve sonunda bir şeylerin eksik kaldığı hissini verse de - iyi ( nasıl bir açıklama bu? çelişkilerle dolu ama uzun uzun anlatmaya üşeniyorum sanırım), çizimler güzel, müzikler güzel... Eh çok uzun da değil, derli toplu. Ufuk açacak bir şey istemiyorsa deli gönül bunu neden izlemesin?




Bu arada kapanış parçası olan Lisa Kamine' nin "Missing You"' su çok hoş...




Birde dizisi var bunun. Bir göz atmam lazım boş vakitlerde...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Korku-gerilim beklerken garip olaylar döngüsünde bulmuştum kendimi bu seriyle. Ama nedense ilerleyemedim çünkü konu itibariyle beni her bölümde bunalttı. Bunaltmasının sebebi sanırım ghost whisperer dizisi olması gerek. Seri sanki ghost whisperer'ın Japon versiyonu gibi!

Tawannanna dedi ki...

ghost whisperer'ı ilk sezon dışında izlemedim o nedenle her bölümde yer alan duygusallık ve empati soslu ruhu huzura kavuşturma ya da öte tarafa geçirme rutinin altında ana konu ya da alt metni var mı bilemiyorum ama doğrudur bu animede ilk bölümler itibariyle aynı seyrediyor ta ki esas konuya girene kadar. Yakumo biraz kendini ve geçmişini sorgulamaya giriyor falan. bana kalırsa anime ghost whisperer dan daha iyidir ama özellikle ilk bölümler bu böyle mi gidecek sorusunu uyandırıyor kafada. bu ruhlarla iletişim kuranlar ve yardımlaşmaları da çok yeni bir konu değil sonuçta. Bir de şu var ana konuya giriyor dedim, çözülmesine çözülüyor ama insan sanki ana konuya değilde sadece ana konunun alt kümlerinden birine tanıklık ettiği hissine kapılıyor... Ghost whisperer nasıldır bilemem ama.

Unknown dedi ki...

ghost whisperer da aynı. dünyada sıkışıp kalmış ruhları huzura kavuşturma, öteki tarafa geçirme!
animenin polisiye olması güzel.bilirsin abd dizilerinde konu ne olursa olsun bir şekilde belden aşağıya dönüyor :)

Tawannanna dedi ki...

:))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...