6 Haziran 2010 Pazar

İnternet ve Yasaklama

Bilindiği gibi Türkiye' de Youtube yaklaşık 2 senedir engelli ki Youtube tek değil. Son yıllarda lastfm de dahil yaklaşık 4000 site çeşitli nedenlerden dolayı erişime engelli. Youtube yasağının başlangıç nedenini bile artık zar zor hatırlıyoruz sanırım. Şikayet edilen bir video, Türkiye' de engellenmiş fakat dünyada da ulaşımının engellenmesi istenmiş fakat bu gerçekleştirilmeyince Türkiye' den youtube a erişim engellenmişti. Daha sonraki süreçte Youtube' un Türkiye' de temsilcilik açması ve vergi ödemesi gibi koşullar öne sürülmüştü. Bu süreç içerisinde kullanıcılar çeşitli yöntemlerle youtube a ulaşmayı başardılar hatta devlet yönetiminden yetkililer bile "ben youtube' a girebiliyorum" şeklinde açıklamalarda bulundular. 2010 Haziran ayında, yani 21. yüzyılda (yazıyla yirmibir - bilim kurgu ile ilgilenenler bilirler zamanında yazılmış çoğu romanda 21. yy a geçmiş zamanlardan asla ulaşılamayacak fantastik gelişmeler ve ilerlemelerle dolu bir çağ olarak bakılmıştır) Youtube erişiminin daha sıkı şekilde engellenebilinmesi için IP bazlı yasaklamaya geçildi. Sonucunda google ın bazı ıp serverlerı Youtube un içeriside kaldığı için google ve google ın bazı servis sağlayacılarına da erişim engellenmiş oldu.Bağlı olarak erişimde yavaşlamalar ortaya çıktı. Son zamanlarda ulaşamadığınız sayfalar varsa ve bağlantılarınız yavaşlamışsa muhtemelen nedeni budur.

Burada çok kısa bir özet olarak yazdığım durum ve konu hakkında buradakinden çok daha teknik ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz çok zamanınıızı ayırmadan.

Youtube nedeniyle google a erişimin engellenmesi -evet komple google yasaklanmadı şu anda ama ne olacağını kim bilebilir? - sanırım bizlerin çok normal olarak karşıladığı bir konu ve alternatif yöntemler her zaman bulunabilir ancak bundan önce değerlendirilmesi gereken bir konu bir ağacın köküne bakmak yerine dallarını keserek ağacı kamufle edip "ağaaç burada yokkiii!!" demek mantığından kurtulmak olmalıdır. Bilgiye ulaşılabilen bir yer olan internette -bilginin doğruluğu veya yanlışlığı tartışılabilir ancak bu başka bir konudur - yasaklamalara ve sansürlemelere gidilmesi ne kadar doğrudur bu tartışılmalı ve bir sorun varsa üstünün örtülmesi yerine temeline inilerek konunun konuya hakim kişiler tarafından araştırılması ve incelenmesi gereklidir. Bununla birlikte gerekli ve çağa uygun hukuksal düzenlemelerinde bu çalışmalara paralel olarak gerçekleştirilmesi gereklidir.

Herşeyden önce insan bilgiye ve iletişime ulaşmakta özgürdür ve bu yasak ve sansürlerin özgürlüğü kısıtladığının farkına varılmalıdır.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...